Oduvijek se vjeruje da minerali i kristali osim estetske imaju i duboku energetsku i ljekovitu vrijednost. Čudesno djelovanje kristala na zdravlje dokazano je dugogodišnim iskustvom u kristaloterapiji.
Ipak, u medicinskoj primjeni potrebno je savjetovati se sa osobnim liječnikom i kristali ne mogu biti korišteni kao zamjena za lijekove nego tek kao potpora vašem redovnom medicinskom tretmanu. Kristali vam mogu biti dobri prijatelji ukoliko ih koristite sa dužnom pažnjom i brigom.
Možete ih odabrati prema vašem horoskopskom znaku ili mjesecu rođenja ili pak prema osobnoj privlačnosti koju osjećate prema pojedinom kristalu. Ovaj posljednji način je često i najbolji.

Čišćenje i održavanje kristala

Svi kristali imaju sposobnost upijanja energije, kako pozitivne tako i negativne te ih je stoga potrebno povremeno čistiti. Postupak je jednostavan i provodi se pod tekućom vodom. Kamen jednostavno držite u ruci pod tekućom vodom nekoliko minuta. Nakon toga potrebno ih je izložiti djelovanju Sunca ili Mjeseca kako bi se ponovno napunili. Neki kristali poput ametista blijede na suncu pa se preporučuje punjenje pored gorskog kristala prethodno napunjenog na suncu. Drugi se poput hematita izvrsno prazne u zemlji. Mjesečev kamen i bisere je najbolje punuti za punog mjeseca izložene tijekom noći.
Dok ne koristite kristale, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji umotane u svilu.

 
AHAT  
Koristi se općenito za zaštitu, osobito djece. Pomaže u liječenju bolesti krvi, kože i unutrašnjih organa. Ahat podiže snagu, obnavlja tjelesnu energiju, ohrabruje i djeluje na dugovječnost. Vrlo je koristan u stresnim stuacijama.
AMETIST  
Pomaže pri smanjenju strahova, umanjuje stres, dvojbe i negativnost. Djeluje antidepresivno i pomaže pri donošenju ispravnih odluka. Potiče slikovite snove, pojačava mentalnu energiju. Izvrstan lijek protiv nesanice i nemira, te glavobolja.
AVENTURIN  
Ovo je sjajan kamen za sreću. Donosi sreću kockarima i poslovnim ljudima. Smiruje problematične osjećaje i poboljšava opće zdravstveno stanje. Pojačava percepciju i inteligenciju te potiče kreativnost.
CITRIN
Nosite ovaj kamen tijekom noći kako biste spriječili noćne more i imali miran san. Često se koristi kao kamen za sreću. Potiče kreativnost.
FLOURIT
Dolazi u prekrasnim providnim nijansama plave, zelene i ljubičaste. Postiče snagu drugih kristala. Smiruje emocije u svakoj situaciji, te donosi točije i logičnije viđenje stvari. Pojačava analitičke sposobnosti te uspješno djeluje protiv ljutnje, depresije.
GORSKI KRISTAL (PROZIRNI KVARC)
Ovaj osobiti kristal ima sposobnost prihvaćanja energije drugih kristala i može zamijeniti gotovo svaki kamen. Koristi se za olakšanje glavobolje, ublažava groznicu i smiruje zubobolju.
GRANAT

Iznimno zaštitnički kamen koji se krositi kao barijera protiv negativne energije u susretima s drugim ljudima. Jača auru i donosi svježu energiju. Pojačava izdržljivost i tjelesnu snagu.
HEMATIT
Koristi se za centriranje te liječenje, osobito kad je nošen u obliku ogrlice. Apsorbira bolest te ga je potrebno redovito čistiti. Osobito koristan kod anemije.
JANTAR
Privlači ljubav i stimulira sreću i zadovoljstvo. Koristi se kao kamen za sreću i zaštitu. Pojačava snagu tijekom rehabilitacije i ubrzava oporavak poslije bolesti.
(Jantar je fosilizirana smola, ali se vjeruje da zbog svojstava sličnih mineralima ima i slično djelovanje)
JASPIS
Potiče ljepotu i gracioznost. Pojačava mentalnu energiju i formira zaštitu protiv opasnih čežnji. Poznat kao općepriznati kamen za sreću.
KARNEOL
Potiče hrabrost, posebno kod sramežljivosti. Pomaže izgradnji samouvjerenosti i potiče smirenost. Koristan kod svih načina liječenja, potiče tjelesnu, osobito seksualnu energiju. 
Kaže se da će muškarac koji nosi ametist pronaći svoju idealnu životnu družicu.
LABRADORIT
Ovaj kamen ima osobine Sunca i Mjeseca. Pomaže kod otvaranja srčane čakre. Pojačava unutrašnju snagu te potiče hrabrost. Dovodi uspjeh u život nositelja. Pojačava slikovitost snova i sposobnost sanjača da pamti sve detalje snova. Pojačava i dnevnu percepciju.
LAPIS LAZULI
Razvija emotivne, psihičke i duhovne sposobnosti. Otklanja depresiju i potiče smirenost. Vrlo zaštitnički kamen. Sjajan kamen za vjernost i duhovnu ljubav.
MALAHIT
Pojačava sposobnost davanja i primanja ljubavi. Potiče uspjeh u poslu. Djeluje kao zaštita protiv psihičkih opasnosti i na putovanju.
MJESEČEV KAMEN
Pojačava psihičke sposobnosti. Pomaže održati mladenački izgled. Nježan, zaštitinički kamen. Mnogi ga koriste kao inspiraciju tijekom proricanja.
PERIDOT (OLIVIN)
Štiti od iluzija, iskorištavanja i noćnih mora. Ako je ljutnja vaš problem, pokušajte s ovim kamenom za koji se vjeruje da može smiriti i najrazorniju ljutnju. Izvrstan za liječenje, potiče dobar san i privlači novac.
ROZENKVARC (RUŽIČNJAK)
Kamen koji donosi ljubav, otvara srčanu čakru. Donosi mir, sreću i vjernost u vezu. Koristi se za liječenje problema sa srcem i emocijama.
SUNČEV KAMEN
Pojačava seksualnu energiju i djeluje kao zaštita. Ako želite pojačati energiju ljekovitog bilja dodajte mu sunčev kamen.
TIGROVO OKO
Koristi se kao zaštita protiv svih oblika opasnosti. Potiče napredak i blagostanje. Pojačava tjelesni protok energije, a time i oporavak tijekom bolesti. Potiče samopouzdanje.
TIRKIZ
Koristi se za privlačenje ljubavi, novca, zdravlja i ljepote. Iznimno jaka zaštita. Izvrstan kao poklon te se vjeruje da primatelju donosi blagostanje i sreću.