f Početna
 
O nama
 
Proizvodnja
          
-Vanjska
              
-Plastenička

  Proizvodi
  Prodaja

HR 52100 PULA
Pomer 452
tel: 00 385 52 219 027
mob: 098 788 864
          098 1939 130
pjurkovic@net.hr


Novosti:

Korisni linkovi

 


           Proizvodnja!

      Mi smo gospodarstvo koje se ,s obzirom na ograničene površine,odlučilo proizvoditi četiri pet kultura u slijedu na istoj površini tijekom vegetacijske godine.Specijalizirali smo se za neke kulture vodeći računa na plodosmjenu kao glavni čimbenik u proizvodnji povrća.Zbog intezivne proizvodnje u plastenicima to,međutim,nije lako uskladiti ali tada se ti problemi rješavaju na druge načine.Odlučili smo se na proizvodnju rajčice,krastavvca,zelene salate i mahune u plastenicima a na otvorenom polju krompir, tikvica,kukuruz šećerac,zelena salata.                            
         Osim plodosmjene postoji još nekoliko čimbenika koje slijedimo i provodimo u našoj proizvodnji da bi povečali prinose i kvalitet proizvoda.
         Gnojidba tla i prehrana povrća jako nam je važna.Zato prije osnovne gnojidbe radimo analizu tla pomoćz koje vršimo ciljanu gnojidbu,poznavajući potrebe biljaka za hranjivima koje iznose iz tla.U toku vegetacije vrši se prehrana bilja preko lista ili sustavom navodnjavanja kap po kap.Brinemo i o strukturi tla te je organska gnojidba zrelim stajskim gnojem obavezna.
          Suvremeni kultivari(sorte) visoke rodnosti,visoke tolerantnosti i otpornosti na biljne bolesti i izvrsne kakvoće jako su bitni da u konačnici dobijemo kvalitetan proizvod.Zato u suradnji sa ing.polj. gosp.Borislavom Šimićem iz sjemenske firme Rijk Zwaan isprobavamo i ispitujemo nove sorte na našim njivama.

DSC00925.JPG (156361 bytes)
(suradnja s g. Šimićem)

          Zaštitu povrća od štetočinja (štetnika,uzročnika bolesti,korova) provodimo preventivno uz savjetovanje struke težeći sve više prema biološkim metodama.
          Sva ta temeljna načela biljne proizvodnje  treba uskladiti sa najnovijim tehnologijama u proizvodnji povrča da bi se uspjelo proizvesti kvalitetan proizvod.

DSC00272.JPG (141480 bytes)
(lopatar)

            Obradu tla (kopanje) vršimo sa strojem tzv.Lopatar na dubinu 30-ak cm, a zbog dobre strukture tla frezanje je moguće do najsitnijih čestica što biljkama omogućuje bolji rast kroz bolji vodozračni režim, bolja toplinska svojstva i lakša dostupnost hranjivima.
            Znamo da je navodnjavanje bilja mjera kojom se tlu dodaje količine vode potrebne za optimalan rast i razvoj biljke. Mi već 6-7.godina koristimo sustav lokaliziranog navodnjavanja-kapanjem.Ovaj način navodnjavanja ima svoje prednosti u odnosu na druge sustave: štedi vodu, povećava prinos,omogućuje primjnu kemikalija (gnojiva,insekticida,fungicida). Prehranu preko sustava kap po kap i općenito prehranu bilja (od analize tla do kraja vegetacije) radimo u suradnji sa gđa.dipl.ing.agr.Tatjanom Uljanić iz Kronion d.o.o.
            Povrćarska proizvodnja zahtjevnija je od ostalih poljoprivrednih proizvodnji zato, pored velikog iskustva u praksi, moramo slijediti i primjenjivati nove tehnologije i usko surađivati sa strukom.
            Kao što smo već spomenuli proizvodimo povrće u plastenicima i na otvorenom ,pa evo kratkog prikaza  što i kako radimo i proizvodimo.