HR 52100 PULA
Pomer 452
tel: 00 385 52 219 027
mob: 098 788 864
098
1939 130
pjurkovic@net.hr |
|
Proizvodnja!
Mi smo gospodarstvo koje se ,s
obzirom na ograničene površine,odlučilo proizvoditi
četiri pet kultura u slijedu na istoj površini tijekom
vegetacijske godine.Specijalizirali smo se za neke kulture vodeći
računa na plodosmjenu kao glavni čimbenik u proizvodnji
povrća.Zbog intezivne proizvodnje u plastenicima to,međutim,nije
lako uskladiti ali tada se ti problemi rješavaju na druge načine.Odlučili
smo se na proizvodnju rajčice,krastavvca,zelene salate i mahune
u plastenicima a na otvorenom polju krompir, tikvica,kukuruz šećerac,zelena
salata.
Osim plodosmjene
postoji još nekoliko čimbenika koje slijedimo i provodimo u našoj
proizvodnji da bi povečali prinose i kvalitet proizvoda.
Gnojidba tla i
prehrana povrća jako nam je važna.Zato prije osnovne gnojidbe
radimo analizu tla pomoćz koje vršimo ciljanu
gnojidbu,poznavajući potrebe biljaka za hranjivima koje iznose
iz tla.U toku vegetacije vrši se prehrana bilja preko lista ili
sustavom navodnjavanja kap po kap.Brinemo i o strukturi tla te je
organska gnojidba zrelim stajskim gnojem obavezna.
Suvremeni
kultivari(sorte) visoke rodnosti,visoke tolerantnosti i otpornosti
na biljne bolesti i izvrsne kakvoće jako su bitni da u konačnici
dobijemo kvalitetan proizvod.Zato u suradnji sa ing.polj.
gosp.Borislavom Šimićem iz sjemenske firme Rijk Zwaan
isprobavamo i ispitujemo nove sorte na našim njivama.

(suradnja s g. Šimićem)
Zaštitu povrća od štetočinja (štetnika,uzročnika
bolesti,korova) provodimo preventivno uz savjetovanje struke težeći
sve više prema biološkim metodama.
Sva ta
temeljna načela biljne proizvodnje treba uskladiti sa
najnovijim tehnologijama u proizvodnji povrča da bi se uspjelo
proizvesti kvalitetan proizvod.

(lopatar)
Obradu tla (kopanje) vršimo sa strojem tzv.Lopatar na dubinu 30-ak
cm, a zbog dobre strukture tla frezanje je moguće do
najsitnijih čestica što biljkama omogućuje bolji rast
kroz bolji vodozračni režim, bolja toplinska svojstva i lakša
dostupnost hranjivima.
Znamo da je navodnjavanje bilja mjera kojom se tlu dodaje količine
vode potrebne za optimalan rast i razvoj biljke. Mi već
6-7.godina koristimo sustav lokaliziranog
navodnjavanja-kapanjem.Ovaj način navodnjavanja ima svoje
prednosti u odnosu na druge sustave: štedi vodu, povećava
prinos,omogućuje primjnu kemikalija
(gnojiva,insekticida,fungicida). Prehranu preko sustava kap po kap i
općenito prehranu bilja (od analize tla do kraja vegetacije)
radimo u suradnji sa gđa.dipl.ing.agr.Tatjanom Uljanić iz
Kronion d.o.o.
Povrćarska proizvodnja zahtjevnija je od ostalih
poljoprivrednih proizvodnji zato, pored velikog iskustva u praksi,
moramo slijediti i primjenjivati nove tehnologije i usko surađivati
sa strukom.
Kao što smo već spomenuli proizvodimo povrće u
plastenicima i na otvorenom ,pa evo kratkog prikaza što i
kako radimo i proizvodimo.
|